Wang: Peking posilní strategickú spoluprácu s Moskvou

09.04.2024 Celý región

Peking 9. apríla (TASR) - Peking posilní strategickú spoluprácu s Moskvou, uviedol v utorok šéf čínskej diplomacie Wang I na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá, píše TASR.

Lavrov pricestoval do Číny v pondelok na dvojdňovú návštevu v snahe o upevnenie vzťahov medzi oboma krajinami.

"Čína bude podporovať stabilný rozvoj Ruska pod vedením (ruského prezidenta Vladimira) Putina," prisľúbil Wang. "Myslím si, že pod silným vedením prezidenta Putina čaká ruský ľud svetlá budúcnosť," dodal.

"Peking a Moskva budú naďalej posilňovať strategickú spoluprácu na svetovej scéne a poskytovať si navzájom silnú podporu," citovala Wangove slová ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Čína a Rusko podľa neho musia stáť na strane "historického pokroku" a "férovosti a spravodlivosti".

Wang ďalej dodal, že na schôdzke s Lavrovom "podrobne" diskutoval aj o aktuálne prebiehajúcich konfliktoch na Ukrajine a v Pásme Gazy.

Lavrov pripomenul, že Čína bola medzi prvými krajinami, ktoré zagratulovali ruskému prezidentovi k víťazstvu v marcových prezidentských voľbách. "Sme vďační našim čínskym priateľom za túto podporu," uviedol počas schôdzky.

Čína a Rusko často vyzdvihujú partnerstvo "bez hraníc" a hospodársku a vojenskú spoluprácu. Ich vzťahy sa ešte viac utužili po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári minulého roka, ktorú Čína otvorene neodsúdila.
 

Vyberte región